maanantai 11. maaliskuuta 2013

Mietin aamulla konalasta pois ajellessa et mistä se hyvä sessio koostuu. Mulle ainakin on tärkeetä et saa suoritettua vaikka ees yhen jonkun itelleen hankalan jutun. On se sitte yks käden heitto, isompi muuvi tai linkkaus, tai kokonainen reitti. Jotain valmista on aina hieno saaha aikaa. Mut toinen paljo isompi tekijä on se et saa rekryttyä koko kehon oikeesti satasella siihen kiipeemiseen.Listasin pääpiirteittäin hetkellisen kiipeilykunnon osatekijät jotka mulle tuli keskeisimpinä mieleen:

-Sormet ok.
-Forkut  ok,ettei pumppaa suotta.
-Selkä/olkapäät täydessä voimassa.
-Lonkan ja alaselän liikkuvuus 100%.
-Yleinen vireystila hyvä.
-Keskittymiskyky ok.

Aika typistetty lista mut silti tos on musta melkeen kaikki oleellinen? Tän jälkeen rupesin kelaamaa, et mitkä on ne eri tekijät jolla noi ylläolevat ehot täyttyy.No niitä on lopunperin melko määrä.Jätetään lepo ja muut itestäänselvyydet täst pois. Samoin hienosäätö.

 -Lämmittely.
Ihan ykkösjuttu musta.Täähän on kaikille itsestäänselvyys mut silti ehkä 10% jengistä lämppää kunnolla.Ite saatan hyvänä päivänä jopa kuulua tohon kymmenen pongon sakkii :)

-Koko kehon läpikäyvät venyttelyt treenin ulkopuolella.
Jotenki siitä alkaa tulla ruutiinia jopa kankeelle juntillekii ku tarpeeks monta vuotta kiipee.
 
-Rittävä hiilihydraatin ja veden saanti.
Vettä pyrin juomaa joka päivä 3 litraa.Täs kohtaa jos oikasen huomaan sen samantien heti treenin alussa. Eritoten kädet menee flashpumppiin, välillä jo lämpätessä.Muistaakseni blogikolleega Aki.H joskus hehkutti kuinka kivasti palautuu ku vetää puol kiloo karkkia iltapalaks.Ei voi ku kompata. Tuntuu et mitä nopeempi hh ja mitä enemmän niitä syö, sitä parempi palautuminen.Harmi et täs on pakko tehä kompromisseja ettei se flesu vaa tartu. Etenkää perseesee tahi muihin kiipeilyllisest hankalii kohtii.

-Kehon aminohappo- ja phtasapaino.
Kreatiini ei musta sovi kovin hyvin lajin henkeen tai en sitä jostain syystä käytä, mut beta-alaniinin puolesta on pakko liputtaa.BA on karnosiiniaktivaattorina toimiva aminohappo. Karnosiini taasen on kehon voimakkain yksittäinen maitohappopuskuri. En ainetta sen enempää promoa ku ei siitä mulle kukaa mitään maksa, mut ompahan treeniä parantavaa pulveria.Phtasapainon tarkkailusta oon laistanu koska en tosiaan enää juurikaa kärsi pumppaavista forkuista, kiitos beta-alaanin ja riittävän veden saannin.

-Valmistatuminen treeniin.
Muistan nykysin aina syödä tunti kaks ennen kiikkuja, hyvä jes.Täl aterialla ei musta proteeinilla oo mitään virkaa.Joku saa mieluusti esittää perustellun eriävän mielipiteen ja korjaan kyllä syömistäni tossa kohtaa. Oikeestaan jos joku vois perustella mulle miks mega-ateria on välttämätön ennen jokaista kiipeilyä, oisin hyvin tosi kiitollinen!Nojuu..
Aamutreenille on vaikeeta saaha kovin paljo nestettä alas, mut jos edelliset päivät oon tankannu hyvin en huomaa mitään ongelmaa.
Jos lähen himasta, yritän aina vähän lämmitellä ja mobilisoia lonkkia yms.
Juon kahvin ettei heti ekaks tartte tilata lattea ku pääsee pelipaikoille. Otan BA:n ,300mg kofeiinia ja juon vettä. 

Näiden tekijöiden rutinoittamisella oon selkeesti saanu huonoja kiipeilypäiviä vähennettyä.
Katotaan saanko kolme pitkää (2h-4h) ja eheetä bouldertreeniä tälle viikolle jos oikeen panostan yllä mainittuu.. Kiikkuja!

3 kommenttia:

  1. Mä on vähän skeptinen aina lisäravinteiden suhteen, mut vastikään huomasin, että tilaamani Trace Mineralsin vitamiini- / elektrolyyttivalmiste vähensi forkkujen pumppia huomattavasti. Elektrolyytit säätelevät juurikin happo/emästasapainoa, mutta tätä en tuolloin tiennyt. Käytin vielä isäntääkin koekaniinina, joka huomasi saman asian. Plasebovaikutus vai todellinen? Mitä väliä, kun kroppa tuntu niin vireeltä :)

    VastaaPoista
  2. Ilmeisesti tämä tuote http://www.iherb.com/Trace-Minerals-Research-Electrolyte-Stamina-Power-Pak-Lemon-Lime-32-Packets-0-23-oz-6-4-g-Each/22217?at=0

    Ainakin tossa on paljo tärkeitä hivenaineita joita itte otan myös ravintolisänä.Noita kaikkia ainesosia en kyllä tunnista enkä ymmärrä niiden vaikutusta ihmiskehoon.

    VastaaPoista
  3. Juuri tuota, mainoksen uhrina ostin ja yllätyin laadusta ja nopeasta vaikutuksesta ennen kaikkea. Tähän liittyen kaverini suositteli Kaisa Jaakkolan kirjaa Hormonitasapaino, ehkä haen sen reissulukemiseksi - Finnlinesilla ei kuulemma ole muuta tekemistä kuin syödä ja voida pahoin.

    Hyvät kiikut filkalla :)

    VastaaPoista